Карикатури


Картина през призмата на смеха

Портрети


Миг запечатан във вечноста

Комикси


История на лента

Портрети

Портретът е страхотен подарък за Вашите близки или приятели - запечатан миг във вечността.

Портретите са подходящ подарък за:

  • рожден ден
  • имен ден
  • юбилей
  • сватба
  • Нова Година
  • Коледа
  • Св.Валентин
  • 8-ми март

Ако искате по-закачлив или шеговит подарък, разгледайте нашето предпожение за карикатури по снимка.

Поръчай портрет тук.


 


Портрет (от френски portrait — изображение) е художествено, артистично изображение на човек в статично положение. То може да е рисунка, фотография или описание на литературен герой. Най-важното при портрета е лицето и неговото изражение. Целта е не само да се пресъздаде външна прилика с модела но и да се улови душевното му състояние и дори да се предаде характера му.

Видовe

Според броя на изобразените лица: единичен, двоен и групов.

Според жанра: скулптурен, живописен и графичен.

Според композицията: глава, глава и раменен пояс, допоясна фигура, цяла фигура.

Според положението на главата: анфас, три-четвърти, полупрофил и профил.

Според пола и възрастта: мъжки, женски, детски.

Автопортрети: Особен вид портрет е автопортретът, когато даден художник или фотограф създава портрет на самия себе си. Артистът постига това с използването на обикновено огледало.

История

Портретът като жанр в изобразителното изкуство е известен още от античността. Запазени са много скулптурни и живописни изображения на владетели и велможи на древен Египет. Най-прочути сред тях са бюстът на Нефертити и златната портретна маска на Тутанкамон. Традицията да се съхраняват посмъртни восъчни маски на предците води до разцвет на скулптурния портрет в древен Рим. С голяма реалистичност се отличават портретите от епохата на Римската република. От периода на Римската империя до нас са достигнали множество изображения на императори, пълководци, държавници, философи и придворни дами. Поради нетрайността на материала са съхранени малко на брой живописни портрети от епохата. Сред тях и двойният портрет на хлебаря Теренций Неон и съпругата му. Сухият климат на Египет е запазил немалко от прочутите фаюмски портрети изпълнени в техниките енкаустика и темпера. Тяхната жизненост впечатлява и днес, две хиляди години след създаването им. През Средновековието предмет на портретното изкуство са владетели, знатни персони и ктитори. От времето на Втората българска държава са запазени стенописни портретни и портретни миниатюри на царете Константин Асен и Иван Александър, севастократор Калоян, деспот Михаил (син на Михаил III Шишман Асен), деспот Деян, деспот Константин Драгаш. Известни женски портрети от този период са царица Ирина и деспините Десислава и Доя. В миниатюрите на Лондонското четвероевангилие са изобразени множество членове на царското семейство. Ренесансът поставя личността на човека на преден план. Художниците започват да се стремят да предадат и вътрешното състояние на портретуваните. Известни ренесансови портретисти са Тициан, Леонардо да Винчи, Рафаело, Антонело де Масина. Един от най-известните портрети в света за всички времена е „Мона Лиза“ на Леонардо да Винчи, известен още като „Джокондата“.

Портретна фотография

Портретната фотография възниква към края на 19-ти век с изобретяването на фотоапарата. Днес тя се е превърнала в доходоносен бизнес. С усъвършенстването на технологиите правенето на такива портрети се улеснява значително.

Портретна фотография

В литературата терминът портрет се отнася до художественото описание или анализ на даден литературен герой. Това описание трябва да е в дълбочина, а не повърхностно и да отразява обикновено сложната, противоречива натура на персонажа.

 
Рисонки © 2010 - 2024 - Всички права запазени